Még nem vagyok szülő - élem a felnőtt életem

…miért hiányzik ennyire a régi életem?

A babád azt az időt és energiát is magának követeli, amelyet korábban más emberekre és más tevékenységekre fordítottál. Ez mind benned, mind a körülötted élőkben hiánykét jelentkezhet. Azt, hogy ki milyen mértékben éli meg hiányként és milyen mértékben ellensúlyozza ezt az érzést a baba, az anyaság érzése – az emberenként és élthelyzetenként változik.

Egyet nem érdemes várnod: hogy a baba születése után idővel majd teljesen visszaállnak a dolgok a korábbi kerékvágásba. Nem fognak.

Beáll viszont egy új egyensúly az életed mostani szerepei (anyaság, feleség, nő, barátnő, szüleid gyermeke, sporttárs, munkatárs, kézimunka szakkör-tag, stb.) között és a családban. Ez egy természetes folyamat: a baba születése, a szülővé válásod kibillentenek a korábban megszokott életvitelből – de az alakuló szülői rutinnal a mindennapok idővel kisimulnak.

Ám az is gyakran előfordul, hogy adódnak zökkenők: elbizonytalanodások, nehéz érzések (magaddal, a pároddal, de még a babával kapcsolatban is).

Babával is sok mindent csinálhatsz, ami korábban. Ez kicsit más de hidd el, jó.
Babával is lehet túrázni

Nem érzed annyira rózsaszínnek az új életedet, mint ahogy azt a posztok alapján vártad volna? Úgy tervezted, hogy ezután babával fogsz túrázni, de túrzázni mindenképpen fogsz? Vagy a barátokkal találkozni? Vagy fodrászhoz eljutni? És most mégsem megy?

A babának más a ritmusa, mint neked, ezt tapasztalod nap mint nap. A túrázás közelébe sem kerülsz, viszont napi szinten elkeserít a baba alvása, vagy inkább nem alvása?

Csoda, hogy visszasírod a régi életed?

Ne szégyelld! A kisgyermekes családkísérésem során ezek a negatív érzések, gondolatok is mind kimondhatóak, elfogadhatóak. Hidd el, nem csak Nálad van ez így.

Szülő-csecsemő, kisgyermek konzulensként és családi coachként támogatlak a szülővé válás folyamatában, a gyermekkel kapcsolatban megkeressük a Te családodban alkalmazható eszközöket annak érdekében, hogy kiegyensúlyozott legyen az életetek.

Befejezésül egy Anyuka pár hónappal a konzultációs folyamat lezárulta után így ír az elalvási és átalvási nehézségeket követően a családi életük egyensúlyba kerüléséről:

„Kezdetben a 3 éjszakai alvás állt be, szerencsére a gyakori kelések megszűntek. Mikor elindult a kisfiam egy évesen, akkor 2 kelés lett, a járás nem borította meg az alvást szerencsére. Most 14 hónaposan már 2x átaludta az éjszakát és már Apa is el tudta altatni sírás nélkül. Ahogy mondtad úgy volt, amint egyre önállóbb lett, egyre jobb lett az alvása. Köszönöm a sok segítséget és a tippeket, sokat segítettek. Akkor még hihetetlen volt, hogy ide el fogunk jutni valamikor.”