Várandósság, szülés, gyermekágyas időszak. Szülő lettél – gyermeked, gyermeketek született. Készültök, készültetek a felfoghatatlanra, a változásra.

Szülő lettél

Tapasztalataim alapján ha csak a társadalom és a média által sugalmazott pozitív érzésekre készül a szülővé váló ember, de nincsenek korábbi személyes tapasztalatai a gyermek születése utáni időszakról (rokonságból, baráti körből), bizony érheti csalódás a szülőséggel, saját magával vagy a gyermekkel kapcsolatban, hiszen a szülői létnek sem csak egy oldala van… Nem tudhatja a szülő, ő hogy fogja a saját életét, szerepeit érintő változásokat kezelni, megélni, sem azt, hogy milyen temperamentumú lesz a gyermeke.

Milyen változásokra számíthatsz?

A szülés időszaka körül igen jelentős hormonális változások zajlanak az anya testében, és bár enyhébben, de az apánál is. Az, hogy ennek milyen lelki kihatásai vannak a mindennapokra, nem mindig kiszámítható, bár lehetnek előjelek. Nehéz az egész napos igénybevétel, a babáról való gondoskodás vagy a családfenntartó szerep, és mindenki máshogy viseli az alváshiányt vagy a monotonitást. Mindezek mellett természetesen ott vannak a szülők lelkét töltő együttlétek a babával, a büszkeség, öröm, gyönyörködés.

Hangulatingadozások

A családi egyensúly kialakítása és megtartása érdekében a szülők odafigyelhetnek egymásra, magukra. Vannak a szülés utáni időszakban természetes hangulatingadozások, és olyan is előfordul, hogy a Baby blues-nál mélyebb, nehezebb időszakot él meg valamelyik szülő. Ha ilyen nehéz hangulati periódust tapasztaltok egymáson, magatokon, jelezni kell szakember felé (védőnő, pszichológus). Az ilyenkor kapott célzott segítség lehetővé teszi, hogy az érintett szülő jól tudjon kapcsolódni a gyermekéhez. Segítség nélkül a kapcsolódás is sérülhet.

Ebben a cikkemben bővebben is írok a szülés körüli hangulatingadozásokról és ezek jeleiről. Ha a családban a gyermek születését követő időszakban nem vagy nehezen alakul ki az új egyensúly, megkeresés alapján kísérem a családot a kezdeti időszakban, hiteles információkkal és gyakorlati eszközökkel támogatást nyújtva. Nem tudhatunk olyat, amit nem tanítottak nekünk, és nem tapasztaltuk meg korábban magunk. Ne várjátok el magatoktól, hogy mindent tudjatok a szülőségről, a szülőségben. Ebben az összetett folyamatban, a családdá válásban támogatom komplexen a hozzám fordulókat azért, hogy harmonikus legyen a családi élet és hatékony szülőnek érezd, érezzétek magatokat.