Apa-Magzat-Anya Mindenki fontos!

A babavárás során sokkal inkább előtérbe kerülnek az Anyukák, de az Apák szemszögéből azért ez elég igazságtalan, hiszen ők is készülődnek lelkileg a baba születésére. Ezért most szakítok a hagyománnyal és az apukákról és az ő babavárásukról írok. Persze csak innen a partvonalról, hiszen mindezt nem sokat tapasztalt apaként, hanem nőként, anyaként és szülő-csecsemő, kisgyermek konzulensként teszem.

Apák érzései a várandósság során: El sem hiszem – biztos?!

Az apukának, akinek ugye a testében nem növekszik magzat, az anyához képest nehezebb hangolódnia erre az új állapotra, akkor is, ha nagyon vágyott már gyermekre. Sokszor inkább a Te kedvedért kezd bevonódni, mint belső késztetésként. Nincs is manapság hagyománya, támogatottsága a várandós apukák bevonásának: Anyuka, birkózz meg ezzel, ahogy tudsz.

Érzelmi hullámvasút

Mint ahogy a várandós anyukának is adódhatnak nehéz pillanatok, napok a babavárás kapcsán, a jövő elképzelésekor, a saját anyai szerepe és a vélt vagy valós elvárások kapcsán, sok leendő apukának sem jön ösztönösen a várandós feleségére, a magzatra való hangolódás, és ez nagyon nehéz érzéseket okozhat.

Holott természetes velejárója ennek az időszaknak az érzelmi hullámzás. Egyik nap a féktelen boldogság: Apa leszek! – következő nap a rémület hangja: Apa leszek… Előjön a „meg tudok-e én felelni ennek a feladatnak?” kérdése vagy a bizonytalanság érzése. Természetesen vannak apukák, akiknek ez az időszak és az érzések kezelése kevesebb erőfeszítést igényel és így könnyedebben összhangban tudnak a babavárásban a párjukkal lenni.

Mindenkinek megvannak a maga okai, az élettörténetében rejlő indokok, hogy ezt az időszakot könnyebben vagy nehezebben éljük-e meg, nőként és férfiként egyaránt.

Apai kapcsolódás a magzathoz – bizony, lehetséges!

Érdemes tudni, hogy az apukáknak is lehetőség van hangolódni már a pocakon belül növekvő babára is, ez nem csak az anyukák privilégiuma ám! Az apukák is beszélhetnek, mesélhetnek, énekelhetnek a pocakban növekvő, számukra láthatatlan, de elképzelt babának, hogy a hangjuk ismerős legyen – és utána ezt a magzathoz való kapcsolódást születés után is tudják folytatni.

Amikor éber a magzat – ezt az anya érzi és súghat a párjának – tegyétek oda Apukák a kezeteket az anya pocakjára, beszélve, énekelve a magzathoz, vagy akár csendben várjatok. A babátok apránként megismeri az érintéseteket és odanyomja a tenyeretek alá valamelyik kis porcikáját. Nem feltétlen első alkalommal, legyetek kitartóak, megéri, hiszen szép élmény, és láthatjátok majd, Ti sem vagytok kizárva a magzat érzékeléséből.

Anyukák, segítsétek a párotokat! Mindezt olyan időszakban a napon belül, amikor majd a baba születése után is örömmel tölt el a kapcsolódás a gyermeketekhez. Tehát, hacsak nem akartok majd éjfélkor bulizni majd a babával, magzati korban is inkább korábbi időpontot válasszatok a kapcsolódásra – a megszokás nagy úr, egy ici-pici babánál is…

A babavárás időszaka jó alkalom a beszélgetésekre

Leendő anyaként és apaként beszélgessetek sokat egymással, milyen érzés maga a várandósság időszaka, hogy képzelitek el a szülés utáni időszakot, mi egy apa szerepe a gyermeke életében? Milyen volt az apuka apja gyerekkorában, mire emlékszik? És a nagyapja? Ki az, aki apaként példaképe tud lenni? Mi kell ahhoz, hogy valakiből jó (nem tökéletes!) apa váljon? Milyen tulajdonságok?

Beszélgessetek sokat, és Anyukák, Ti is meséljétek el a saját érzéseiteket, örömöket és bizonytalanságokat mindezzel kapcsolatban. Az apának a saját apja, az anyának a saját anyja vonatkozásában fontosak ezek a gondolatok, érzések. És persze az ellenkező nemű szülőnkről gondolkodni is hasonlóan fontos.

Ha nehéz megfogalmazni – mit tehetünk?

Ha azt érzitek, hogy döcögős a beszélgetés, kitartás, bele lehet jönni, de mindenképpen érdemes ezeket a témákat már a szülés/születés előtt előkapni. Gyertek el szülőségre felkészítő beszélgetésekre, ahol más leendő anyák és apák is ott vannak, ahol meg lehet a gondolatokat, kételyeket, aggályokat beszélni.

Apák érzései a várandósság során
A várandósság során is fontosak az apukák!

Témaötletek az otthoni beszélgetésekhez

  • hogyan képzelitek el szülőként az együttműködéseteket,
  • ki mit hoz magával, milyen mintát, milyen nevelési elveket
  • családi munkamegosztás a baba születése után
  • hogyan tervezitek a gyermek megszületése után a párkapcsolatotok alakulását, a közös idő lehetőségét
  • saját és egymás szüleivel való kapcsolattartás és határtartás
  • egymással a feszültebb helyzetek rendezése hogy lesz majd
  • pénzügyeket hogy tervezitek

A szülőségre felkészítő tanfolyamon ezekről és ennél jóval többről is szót ejtünk. A várandósság időszaka jó lehetőség arra, hogy a hozott mintáitokat átgondoljátok, hogy a közös szülőségetekre felkészüljetek, hiszen a babátok megszületését követően a szülőség végig kíséri az életeteket. Rákészülve, felkészülve ez sokkal könnyebb, ezt biztosan mondhatom.